Blog
NEN 9120: de nieuwe norm voor toegankelijke gebouwen
Toegankelijkheid. Het is een woord dat tegenwoordig steeds vaker valt, en terecht! Iedereen moet zich welkom en veilig kunnen voelen in een gebouw. Voor de ruim 2 miljoen mensen in Nederland met een beperking is dat echter nog niet altijd vanzelfsprekend. Onderzoek toont aan dat 35% van de mensen met een beperking liever thuisblijft als ze twijfelen over de toegankelijkheid van een locatie. Of het nu gaat om een kantoor, winkelcentrum of ziekenhuis: toegankelijke gebouwen zijn essentieel. Toegankelijkheid gaat daarbij om meer dan alleen brede deuren en liften. Het vraagt om een totaalaanpak, waarin inclusie, gebruiksgemak en veiligheid centraal staan. Met de nieuwe NEN 9120-norm zetten we een stap in deze richting.
Met bijna 30 jaar ervaring in huisstijlimplementatie en bewegwijzering hebben we al heel wat organisaties geholpen bij het implementeren van sterke bewegwijzering en het versterken van hun merkidentiteit. In deze blog leggen we uit wat de NEN 9120-norm inhoudt, wat dit betekent voor bewegwijzering én hoe wij je daarbij kunnen ondersteunen.
Wat is de NEN 9120 en waarom is het belangrijk?
De NEN 9120 is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, samen met een brede commissie van experts: van consumentenorganisaties en architecten tot gemeenten en woningcorporaties. Het doel? Het opstellen van een universele standaard waarin toegankelijkheid als basisprincipe wordt gezien, met Design for All als uitgangspunt. In deze norm staat vastgelegd wat toegankelijke en bruikbare gebouwen zijn en waar ze aan moeten voldoen.
De norm richt zich op verschillende aspecten van toegankelijkheid, waaronder:
- Bewegwijzering en routeontwerp: helder, intuïtief en afgestemd op diverse gebruikers
- Verticale en horizontale circulatie: liften, trappen en obstakelvrije gangen
- Sanitaire voorzieningen: toegankelijke toiletten en douches
- Interfaces en bedieningselementen: gebruiksvriendelijk en intuïtief ontworpen
- Vluchtroutes en noodvoorzieningen
Strategie bepalen
Toegankelijkheid is meer dan brede deuren en liften
Als je aan toegankelijkheid denkt, denk je misschien aan brede deuren, liften of aangepaste toiletten. Belangrijk, maar slechts een deel van het verhaal. Toegankelijkheid omvat de gehele gebruikerservaring, vanaf het moment dat iemand een gebouw nadert tot het moment dat ze vertrekken.
Stel je bijvoorbeeld eens voor:
- Een slechtziende bezoekt een gebouw: hoe vindt hij of zij de ingang, de receptie of een toilet? Zijn er braillebordjes, voelbare markeringen of contrasten die helpen bij navigatie?
- Een rolstoelgebruiker komt binnen: zijn er obstakelvrije routes en liften die makkelijk te vinden én bereikbaar zijn?
Voorbeelden uit de praktijk
“Ik voel me vooral beperkt door de beperkingen die mijn leefomgeving mij oplegt, niet door het feit dat ik in een rolstoel zit,“ zei Otwin van Dijk, lid van de normcommissie NEN9120, treffend. Ook Tjarda Struik, burgemeester van Leiderdorp en tevens blindfluencer, ervaart de ontoegankelijkheid van gebouwen op dagelijkse basis. Zo geeft ze als voorbeeld “Ik loop naar een deur en dan ga ik helemaal met mijn neus op een plaatje staan en dan hoop ik te herkennen of het een man of een vrouw is. Maar vaak zie ik het gewoon niet”. Of “Ik heb mezelf ook trucs aangeleerd. Als ik een ruimte in kom en er is één groot vlak ergens, dan is dat vaak een receptie. Maar ja, soms is dat ineens een trapgat”. Zulke situaties onderstrepen het belang om verder te kijken dan standaardoplossingen.
Hoe wij kunnen helpen
Eén van de belangrijkste pijlers van toegankelijkheid is bewegwijzering. Goede bewegwijzering maakt het verschil tussen verdwalen en je welkom voelen. Bewegwijzering moet niet alleen functioneel zijn, maar ook intuïtief, stijlvol en afgestemd op de behoeften van diverse gebruikers – dus ook voor mensen met een beperking.
Bij RGN zijn we niet zomaar een leverancier van bewegwijzering. We zijn een partner die meedenkt, adviseert en ontzorgt. We hebben al talloze organisaties geholpen om complexe gebouwen om te toveren tot overzichtelijke, toegankelijke ruimtes. Zo creëren we niet alleen bewegwijzering die helder en intuïtief is, maar denken we ook mee over de ideale plaatsing, hoogte en leesbaarheid. Of bespreken we de mogelijkheden om braille te integreren in wayfinding-concepten. En met onze expertise in interior branding zorgen we voor een samenhangende en toegankelijke uitstraling.
Hier zijn een paar redenen waarom organisaties voor ons kiezen:
- Ervaring: We hebben honderden projecten afgerond, van ziekenhuizen tot kantoorgebouwen en winkelcentra.
- Maatwerk: Geen standaardoplossingen, maar een aanpak die aansluit bij jouw gebouw en merkidentiteit.
- Normkennis: We zijn volledig op de hoogte van de NEN 9120 en andere relevante normen.
- Praktische oplossingen: We vertalen complexe regelgeving naar heldere, werkbare oplossingen.
Toegankelijkheid: een investering in de toekomst
De nieuwe NEN 9120-norm vraagt om een andere kijk op toegankelijkheid. Geen optioneel onderdeel, maar een integraal ontwerpprincipe. Bij RGN helpen we jou om deze stap te zetten. Van bewegwijzering tot interior branding: wij maken jouw gebouw toekomstbestendig, inclusief en klaar vóór de start.
Heb je vragen over wat de NEN 9120 betekent voor jouw organisatie? Of wil je weten hoe wij je kunnen helpen bij het implementeren van toegankelijke bewegwijzering? Neem vandaag nog contact met ons op. Samen maken we jouw gebouw toegankelijk voor iedereen!