Blog

Waarom rebranden? 7 aanleidingen

Wanneer heb jij voor het laatst écht kritisch naar je merk gekeken? Het is logisch om je vast te houden aan een vertrouwde merkidentiteit of een logo dat al jarenlang meedraait. Vaak zitten er positieve associaties aan verbonden, en heeft het je merk gebracht waar je nu staat. Toch is de kracht van een succesvol merk het herkennen van het juiste moment om er een frisse blik op te werpen. Er zijn namelijk tal van aanleidingen voor een rebranding. 

Vergelijk het met je huis: je hebt er misschien jaren gewoond, leuke herinnering opgebouwd, en het voelt als thuis. Maar na verloop van tijd merk je dat de keuken wat verouderd is, de muren wel een likje verf kunnen gebruiken, of dat de indeling eigenlijk niet meer aansluit bij je huidige behoeften. Of je nu kiest voor een opknapbeurt of een complete verhuizing, het resultaat is een plek die weer perfect past bij wie je bent en wat je wil. En precies zo werkt het ook met een merk. 

Group 79

Waarom is een rebranding belangrijk?

Een rebranding is een krachtig instrument om nieuwe kansen te benutten, je merkidentiteit scherp te houden, en relevant te blijven in een steeds veranderende markt. Gemiddeld voeren organisaties elke 7 jaar een rebranding door. Een merk is namelijk nooit echt ‘af’. Net als de markt is een merk continu in beweging en vraagt het om aandacht en onderhoud.

Maar wat zijn nu de meest voorkomende redenen voor een rebranding?

Reden 1: Fusies, overnames en splitsingen

De klassieker onder de rebranding redenen. Bij een fusie, overname of splitsing ontstaat vaak een nieuwe organisatie met een eigen identiteit. Een sterk merk kan helpen om die koers duidelijk te communiceren naar klanten en stakeholders. Dit is dan ook dé aanleiding die het vaakst gelijk resulteert in een rebranding. Daarnaast gaat het niet alleen om de wens voor een sterk merk. Bij een splitsing is het namelijk vaak zelfs noodzakelijk om als afgesplitste partij een nieuw merk te creëren, bijvoorbeeld vanwege juridische eisen.

Praktijkvoorbeeld: Toen Friese poort en Friesland College eind 2022 aankondigden gezamenlijk verder te gaan onder de naam Firda, ontstond een nieuwe monolithische merkidentiteit die beide merken overstijgt. Waar er in het begin twijfel was over het los moeten laten van de oude identiteiten, zijn mensen nu trots op Firda.         

Reden 2: Verouderde huisstijl of uitstraling

De markt verandert voortdurend. Een merk dat jaren geleden nog fris en modern was, kan opeens als verouderd worden gezien. Een moderne uitstraling helpt niet alleen om relevant te blijven, maar ook om de juiste indruk achter te laten bij je klanten. Het vernieuwen van het logo of de huisstijl is een manier om te laten zien dat je meegroeit met de tijd.

Praktijkvoorbeeld: de webshop Bol.com kondigde onlangs een opvallende verandering aan: de naam werd vereenvoudigd naar alleen ‘Bol’. Ook de huisstijl kreeg een update, met een speelsere vormgeving en vernieuwd kleurgebruik. Deze verandering weerspiegelt niet alleen de wendbaarheid van het merk, maar laat ook zien hoe een eenvoudige aanpassing de merkidentiteit moderner kan maken.

Reden 3: Groei en uitbreiding naar nieuwe markten

Groei biedt kansen, maar vraagt ook om aanpassingen. Wanneer je merk zich uitbreidt naar nieuwe markten, kan het nodig zijn om je huisstijl en merkidentiteit aan te passen om deze nieuwe doelgroep aan te spreken. Belangrijk hierbij is dat je merk relevant blijft voor bestaande klanten, terwijl je tegelijkertijd nieuwe klanten aantrekt.

Praktijkvoorbeeld: Facebook werd Meta toen het bedrijf de grenzen van social media overschreed en zich ging richten op nieuwe technologieën. Deze rebranding reflecteert de ambitie om een pionier te worden in deze nieuwe productmarkten en markeerde een nieuwe focus die verder gaat dan het oorspronkelijke sociale-mediaplatform.

Reden 4: Geschiktheid voor digitalisering

In de digitale tijd waar we vandaag de dag in leven, kunnen merken die op papier sterk zijn moeite hebben om zich in de digitale omgeving te bewijzen. Logo’s en huisstijl die visueel complex zijn komen vaak online niet goed tot hun recht. Een rebranding of huisstijlwijziging biedt een kans om je merk te vereenvoudigen en ervoor te zorgen dat het goed werkt in digitale media. Snelheid, herkenbaarheid en schaalbaarheid zijn daarbij cruciaal.

Praktijkvoorbeeld: Mastercard verwijderde in 2019 zijn naam uit het logo, waardoor alleen de iconische cirkels overbleven. Zoals Chief Marketing en Communicatie van Mastercard zelf aangafHet digitale tijdperk vraagt om moderne eenvoud. En met meer dan 80% van de mensen die het Mastercard-symbool spontaan herkennen, voelden we ons klaar om deze volgende stap in onze merkevolutie te zetten”. Deze eenvoudige vorm bleek perfect geschikt voor mobiele en digitale toepassingen.

Reden 5: Herstel van merkreputatie

Negatieve gebeurtenissen en publiciteit of problemen met klanttevredenheid kunnen de reputatie van je merk negatief beïnvloeden. Maar ook een nieuw merk kan leiden tot een rebranding als het niet goed is geladen of verkeerd is ontvangen in de markt. Een rebranding kan dan dienen als een kans om een nieuwe start te maken en vertrouwen terug te winnen.

Praktijkvoorbeeld: De merkreputatie van Volkswagen kreeg een deuk met het beruchte ‘Dieselgate’-schandaal. In 2019 besloten ze hun logo te vernieuwen. Het nieuwe, minimalistische 2D-logo symboliseerde transparantie, eenvoud en een frisse start. Deze rebranding ging hand in hand met een strategische focus, waarmee Volkswagen wilde laten zien dat het klaar was voor een duurzamere toekomst. Het was een belangrijke stap om de reputatie van het merk te herstellen en het vertrouwen van consumenten terug te winnen.

Reden 6: Wildgroei in het merkportfolio

Naarmate een organisatie groeit, kan het merkportfolio versnipperd raken. Verschillende huisstijldragers kennen verschillende varianten, waardoor de consistentie van de merkidentiteit afneemt. Het belang van merkconsistentie is echter enorm, aangezien het de omzet met wel zo’n 10-20% kan verhogen. Een rebranding kan helpen weer één nieuw en consistent merk neer te zetten, wat niet alleen zorgt voor een samenhangend geheel, maar ook efficiëntie en kostenbesparingen met zich meebrengt.  

Praktijkvoorbeeld: de Rijksoverheid kende een versnipperd merkportfolio, waarbij verschillende ministeries en overheidsorganisaties ieder een eigen huisstijl hadden. Dit had een gebrek aan herkenbaarheid en een inconsistente uitstraling als gevolg. In 2008 besloot de overheid te gaan rebranden en alle onderdelen samen onder één visuele identiteit te brengen, waardoor de communicatie duidelijker en sterker werd.

Reden 7: Herpositionering in de markt

Een verandering in strategie, doelgroep of marktpositie vraagt vaak om een vernieuwde uitstraling van je merk. Misschien wil je je merk associëren met nieuwe waarden, inspelen op veranderende klantbehoeften, of jezelf opnieuw onderscheiden van de concurrentie. Een rebranding helpt deze transitie zichtbaar te maken en duidelijk te communiceren wie je bent, waar je voor staat, en welke rol je wilt spelen in de markt.

Praktijkvoorbeeld: Airbnb transformeerde jaren geleden van een kleine startup naar een wereldwijd platform voor huisdeling. Het nieuwe logo en de visuele stijl weerspiegelen deze ambitie. De rebranding trok direct aandacht en creëerde nieuwe associaties: modern, gastvrij en grensverleggend.

Ben jij klaar voor een frisse blik?

Een rebranding is meer dan alleen een nieuw logo of een nieuwe huisstijl. Het is een strategische keuze waarmee je met je merk een stap vooruitzet. Of je nu toe bent aan een subtiele vernieuwing of een volledige herpositionering, een rebranding helpt je merk te groeien en te vernieuwen. Staat jouw merk voor één van deze uitdagingen? Wij staan klaar om je ondersteunen in dit proces!

Is jouw merk er ook klaar voor?Stuur een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Liever nu contact?
Bel ons op +31 88 987 99 00




    Andere
    nieuwsitems